Gönderen Konu: Kamu Maliyesi [Ara / Test]  (Okunma sayısı 3068 defa)

shade

  • Ziyaretçi
Kamu Maliyesi [Ara / Test]
« : Mart 05, 2008, 10:45:35 »
1-)Genel bütçeli kuruluslardan ayri bir tüzel kisilige ve özel gelirlere sahip olan kuruluslara ne ad verilir?
A)Döner sermayeli isletme
B)Katma bütçeli kurulus
C)Genel bütçeli kurulus
D)Kamu iktisadi tesebbüsü
E)Mahalli idare

2-)Devletin ekonomiye müdahalesi asagidaki iktisadi düsüncelerden hangisiyle baslamistir?
A)Klasik yaklasim
B)Keynesyen yaklasim
C)Merkantilizm
D)Fizyokrasi
E)Monetarist yaklasim

3-)Türkiye’de 1990 yili sonrasindaki büyük bütçe açiklarinin temel sebebi asagidakilerden hangisidir?
A)Transfer harcamalarinin azalmasi
B)Borç faizi ödemeleri
C)Yatirim harcamalari
D)Egitim ve saglik harcamalari
E)Genel hizmetlerin payinin artmasi

4-)Asagidakilerden hangisi Türkiye’de mahalli idarelerden biridir?
A)Üniversiteler
B)Karayollari Genel Müdürlügü
C)Hastaneler
D)Il Özel Idareleri
E)Emekli Sandigi

5-)1929 ekonomik buhrani ile birlikte ortaya çikan, çagdas ekonomik düsüncenin temelini atmis olan ve devletin ekonomiye müdahale etmesi gerektigini savunan iktisadi yaklasim asagidakilerden hangisidir?
A)Keynesyen yaklasim
B)Monetarist yaklasim
C)Merkantilist yaklasim
D)Fizyokrasi
E)Klasik yaklasim

6-)Asagidakilerden hangisi piyasa basarisizliginin nedenlerinden biri degildir?
A)Ortak mal kaynaklar
B)Kamusal mallar
C)Dissalliklar
D)Yari kamusal mallar
E)Ölçege göre azalan getirili ekonomiler

7-)Faydasindan tüm bireylerin kisitlanmaksizin sinirsiz olarak yararlandigi tek bir kisinin kendi hakkini satma olanagina sahip olmadigi mallar, asagidakilerden hangisidir?
A)Kamusal mallar
B)Ortak mallar
C)Özel mallar
D)Yari kamusal mallar
E)Sosyal mallar

8-)Asagidakilerden hangisi tam kamusal mallarin özelliklerinden biri degildir?
A)Vergilerle finanse edilir.
B)Devlet tarafindan üretilir.
C)Piyasalarda dagitilir.
D)Kamu bütçelerince dagitilir.
E)Dislama maliyetleri yüksektir.

9-)Kamu mallarinin ortak tüketim ve dislanamama özellikleri, asagidaki kamu maliyesi amaçlarindan hangisine ters düsmektedir?
A)Ekonomik büyüme
B)Gelir dagilimi
C)Tam istihdam
D)Kaynak tahsisi
E)Fiyat istikrari

10-)Dissal zarar söz konusu oldugunda, kaynak tahsisinde etkinlik asagidakilerden hangisi yönünde bozulmaktadir?
A)Asiri üretim
B)Eksik üretim
C)Asiri talep
D)Eksik talep
E)Eksik istihdam

11-)Belediye otobüslerinin egzozlarindan çikan dumanlarin, çevredeki yayalara zarar vermesi asagidaki dissallik türlerinden hangisine örnektir?
A)Tüketiciden tüketiciye
B)Üreticiden tüketiciye
C)Tüketiciden üreticiye
D)Üreticiden üreticiye
E)Kamu kesiminden özel kesime

12-)Özel mallarda bireyler talep miktarini asagidakilerden hangisine göre düzenler?
A)Miktara
B)Fiyata
C)Üretime
D)Toplam faydaya
E)Marjinal gelire

13-)Kamusal mallarda kaynak tahsisinde etkinlik asagidaki durumlarin hangisinde saglanmaktadir?
A)MRS = S
B)MRT = MB
C)ΣMC = MB
D)MC = MB
E)ΣMB = MC

14-)Ödeme gücüne göre vergilemede, ödemelerin faydasi hizmetin faydasindan az ise asagidakilerden hangisi ortaya çikar?
A)Mali aldanma
B)Mali rant
C)Mali sömürü
D)Dissal fayda
E)Dissal zarar

15-)Temsili demokrasilerle ilgili öncü çalisma asagidakilerden hangisi tarafindan yapilmistir?
A)Max Weber
B)Niskanen
C)Anthony Downs
D)Jules Dupuit
E)Breton

16-)Çogunluk oylama modelinde, karari belirleyici, asagidakilerden hangisidir?
A)Bürokrat
B)Baski grubu
C)Medyan seçmen
D)Çok zirveli seçmen
E)Tek zirveli seçmen

17-)Üye sayisinin artmasi, baski gruplarinin faaliyetlerinde basari sansini nasil etkiler?
A)Azaltir
B)Arttirir
C)Etkilemez
D)Önce azaltir, sonra arttirir
E)Önce arttirir, sonra azaltir

18-)Benzer zevk ve tercihlere sahip bireylerin olusturdugu gruplara ne ad verilir?
A)Baski grubu
B)Sosyal grup
C)Çikar grubu
D)Fayda grubu
E)Dernek

19-)Asagidakilerden hangisi, belirli bir amaca yönelik hizmetlerin yürütülmesi için yapilan kamu harcamalari arasinda açik iliski kuran bir siniflandirma türüdür?
A)Organik siniflandirma
B)Islevsel siniflandirma
C)Ekonomik siniflandirma
D)Genel siniflandirma
E)Gerçek siniflandirma

20-)Islevsel siniflandirmada asagidaki kurumlardan hangisinin sundugu hizmetler “genel hizmetler” siniflandirmasi içine girer?
A)Cumhurbaskanligi
B)Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü
C)Milli Egitim Gençlik ve Spor Bakanligi
D)Diyanet Isleri Baskanligi
E)Saglik ve Sosyal Yardim Bakanligi

21-)Kamu harcamalari bir mali araç olarak hangi alanda dogrudan etkili olmaktadir?
A)Psikolojik
B)Sosyolojik
C)Siyasal
D)Ekonomik
E)Hukuki

22-)Asagidakilerden hangisi yatirim harcamasi degildir?
A)Yapi ve tesis giderleri
B)Onarim giderleri
C)Tasit alimlari
D)Etüt-proje giderleri
E)Personel giderleri

23-)Tüketim mali alimi ne tür bir kamu harcamasidir?
A)Yatirim harcamasi
B)Transfer harcamasi
C)Sermaye teskili harcamasi
D)Verimsiz harcama
E)Cari harcama

24-)Peacock ve Wiseman’in siçrama tezinin temeli asagidakilerden hangisidir?
A)Sosyal devlet anlayisi
B)Savaslar sonucu vergilerin artirilmasi
C)Devletin piyasaya müdahalesi
D)Para talebindeki artislar
E)Teknik ilerlemeler

25-)Asagidakilerden hangisi kamu harcamalarinin gerçek artis nedenlerinden biri degildir?
A)Savas ve savunma harcamalarindaki artis
B)Teknik ilerlemeler
C)Bütçe tekniginin degismesi
D)Nüfus artisinin kisi basina kamu harcamasini artirmasi
E)Devlet anlayisinda meydana gelen degismeler

26-)Kamu harcamalarin artisi olgusunu siyasal karar alma mekanizmasi çerçevesinde inceleyen yaklasim asagidakilerden hangisidir?
A)Neo klasik yaklasim
B)Kamusal tercihler yaklasimi
C)Monetarist yaklasim
D)Klasik yaklasim
E)Keynesyen yaklasim

27-)Fayda maliyet analizinin en önemli ögesi olan “faydanin ölçülmesi” alaninda ilk açiklamayi asagidakilerden hangisi yapmistir?
A)J. Dupuit
B)J.M. Keynes
C)M. Friedman
D)A. Marshall
E)A.C. Pigou

28-)Kamu projelerinin çiktilarinin parasal olarak degerlendirilmesi gerektiginde piyasa fiyatlari kullanilamiyorsa asagidakilerden hangisi kullanilir?
A)Birim maliyet
B)Gölge fiyat
C)Uluslararasi fiyat
D)Ortalama hasilat
E)Marjinal hasilat

29-)Fayda-maliyet analizinde net bugünkü deger yöntemine göre projenin reddedilmesi için proje degerinin kaç olmasi gerekir?
A)Birden büyük
B)Birden küçük
C)Bire esit
D)Pozitif
E)Negatif

30-)Fayda-maliyet analizi, dar anlamda asagidakilerden hangisiyle ilgili bir tekniktir?
A)Etkinlik
B)Verimlilik
C)Marjinallik
D)Etkenlik
E)Fayda

1-) B
2-) C
3-) B
4-) D
5-) A
6-) E
7-) B
8-) C
9-) D
10-) A
11-) B
12-) B
13-) E
14-) B
15-) C
16-) C
17-) A
18-) C
19-) B
20-) A
21-) D
22-) E
23-) E
24-) B
25-) C
26-) B
27-) A
28-) B
29-) E
30-) A