Gönderen Konu: Muayene katılım payı 2 TL'ye indirildi  (Okunma sayısı 1861 defa)

Çevrimdışı shade

  • Daimi Uye
  • *****
  • İleti: 392
  • Teşekkür: 31
Muayene katılım payı 2 TL'ye indirildi
« : Haziran 02, 2009, 10:25:37 »
10 TL olan muyane katılım payı 2 TL'ye indirildi. Karar SGK'nın internet sitesinden duyuruldu. Böyle özel ve devlet hastaneleri arasındaki fark da kalkmış oldu.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞINDAN


2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin “Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı” başlıklı (6.1) numaralı maddesi ile ilgili olarak >Kurumumuz aleyhine Danıştay Onuncu Dairesinin 2008/11388 Esasına kayden ikame olunan davaya ilişkin anılan Dairenin 03/4/2009 tarihli kararı doğrultusunda;


02 Haziran 2009 tarih inden geçerli olmak üzere;


Kurumla sözleşmeli ikinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı, 2 (iki) TL olarak uygulanacaktır.

T.C

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü

Sağlık Politikalarını Geliştirme ve Mevzuat Daire Başkanlığı

Konu: Danıştay kararı

GENELGE 2009/77

Kurumumuz aleyhine Danıştay Onuncu Dairesinin 2008/11388 Esasına kayden ikame olunan davaya ilişkin anılan Dairenin 03/4/2009 tarihli kararı ile 29/9/2008 tarih ve 27012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin “Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı” başlıklı (6.1) numaralı maddesinin birinci fıkrasının, ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütülmesi durdurulmuş ve yürütmenin durdurulması kararı 04.05.2009 tarihinde
Kurumumuza tebliğ edilmiştir.

Bu itibarla söz konusu Danıştay Kararı ve karar gerekçeleri doğrultusunda Kurumumuzca gerekli düzenlemeler yapılıncaya kadar 02 Haziran 2009 tarihinden geçerli olmak üzere;

1. 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin “Ayakta tedavide

hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı” başlıklı (6.1) numaralı maddesinde yer alan

tutarlar uygulanmayacaktır.

2. Birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde, aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacaktır.

3. Kurumla sözleşmeli ikinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı, 2 (iki) TL olarak uygulanacaktır.

Bu Genelge 02/6/2009 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe

girer.

Bilginizi ve gereğini rica ederim.



Çevrimdışı shade

  • Daimi Uye
  • *****
  • İleti: 392
  • Teşekkür: 31
KATILIM PAYI 2 LİRAYA DÜŞTÜ
« Yanıtla #1 : Haziran 03, 2009, 08:13:36 »
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bütün hastanelerdeki katılım payını 2 liraya indirdi.
 
Bugüne kadar özel hastanelerde 10, üniversitede 6, devlet hastanelerinde 3 TL katılım payı alınıyordu.
Dünden itibaren geçerli olan uygulama, en çok özel hastaneleri sevindirdi. 10 liralık katılım payı nedeniyle hasta sayılarında yarı yarıya azalma olduğunu belirten özeller, yeni dönemden umutlu.



Danıştay, 23 Nisan'da hastalardan başvurdukları kurumların farklı olması nedeniyle farklı katılım payı alınmasına ilişkin düzenlemeyi iptal etmişti. Danıştay aynı zamanda hastalardan farklı katılım payı alınmasının tebliğ ile düzenlenemeyeceğine hükmetmişti. Bu kararın ardından SGK'nın önünde iki yol bulunuyordu. Ya bütün hastalar için tek bir katılım payı uygulanacak ya da Meclis'ten kanun çıkarılarak katılım payı yasa ile düzenlenecekti. SGK dün bir genelge yayınlayarak bütün resmî ve özel sağlık kuruluşlarında katılım payı olarak 2 lira alınacağını duyurdu. Sağlık ocağı gibi birinci basamak sağlık kuruluşları ile aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmayacak. Devlet ve üniversite hastanelerindeki katılım payı eczaneler tarafından alınacak.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, SGK'nın doğru bir karar verdiğini belirterek, "Farklı alınan paralar hem vatandaşı hem de özel sağlık kuruluşlarını mağdur ediyordu. Yeni dönemde artık bu tip farklı durumlarla karşılaşmayacağız." dedi.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensuplarından alınan muayene katılım payları sayesinde devletin kasasına yılda en az 1 milyar TL girmesi hedefleniyordu. Vatandaşlar yılda yaklaşık 250 milyon kez hastanelere başvuruyor. Her hastadan ortalama 4 TL alınacağı hesaplandığında 1 milyar TL'nin üzerinde muayene katılım ücreti meydana geliyor. 32 milyar olarak öngörülen sağlık giderlerinin bir kısmının bu yöntemle vatandaş tarafından karşılanması öngörülüyordu. Ancak Danıştay'ın son kararı, SGK'nın gelirini önemli ölçüde düşürecek.

Özellerin hasta sayısı artacak

Danıştay'ın farklı katılım payı uygulamasını iptal etmesine en çok sevinen özel hastaneler oldu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, Danıştay'ın kararının ardından özel hastanelerin yaşadığı hasta sayısındaki azalmanın duracağını belirtiyor. Özellerden 10 lira katılım payı alınmasına başından beri karşı çıktıklarını söyleyen Bahat, 2 liranın ise isabetli olduğunu aktarıyor. Bu kararla aynı hizmeti veren sağlık kuruluşları arasındaki adaletsizliğin giderildiğini ifade ediyor.