AÖF Cafe

Aöf Bölümler => Kamu Yönetimi => Konuyu başlatan: _PFİZER_ - Kasım 19, 2007, 21:24:15

Başlık: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: _PFİZER_ - Kasım 19, 2007, 21:24:15
Kamu Yönetimi Nedir?

» Dünyamız, toplumsal, siyasal ve iktisadi alanlarda hızlı bir değişim süreci yaşamaktadır. Hemen hemen tüm ülkelerde, yaşam standartlarının geliştirilerek daha eşitlikçi bir temelde paylaşımını öngören yeni bir toplumun tasarlanmasına yönelik süregen bir araştırma ve sorgulama süreci önemini giderek artırmaktadır.Bu çerçeveden bakıldığında siyasal ve yönetsel konuların bilimsel bir zeminde incelenmesi, özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha bir önem kazanmaktadır. Sözü edilen hızlı değişim sürecinde değişime yön verme anlamında, devletin hala önemli bir etkinliğe sahip olduğu genel bir kabul görmektedir. Bunun yanı sıra devlet ve bürokrasi yönetimde etkinlik ve verimliliğin artırılmasına ilişkin tartışmaların odak noktasında bulunmaya devam etmektedir.

Kamu Yönetimi disiplini bir yönetsel sistemde karar ve politika oluşturma süreçlerini inceler. Disiplin genellikle devletlerin yürütme gücü olarak düşünülür ve yerel ve ulusal yönetimler düzeyinde kamu örgütleri ile kamu politikalarının örgütlenmesi, yönetimi ve uygulanması ile ilgilenir. Dolayısıyla, disiplin, program yönetimini (planlama, karar verme, örgütlendirme, yönetme, uygulama ve değerlendirme) ve kaynak yönetimini (insan kaynakları yönetimi ve bütçe) içerir.

Önemi Nedir?
» Kamu Yönetimi yerel ve uluslararası düzeylerde gerçekleşen siyasal, sosyal ve ekonomik değişimleri anlamamıza yardımcı olan bir disiplindir. Bu disiplin, günlük yaşamda karşılaştığımız bir problemin iç yüzünü anlamamıza ve ufkumuzu genişletmemize yarayan yeni bakış açıları kazanmamıza olanak sağlar. Günümüzde Türkiye'de ve dünyada gerçekleşen dönüşümleri daha iyi kavrayan bilinçli, akılcı ve etkili yurttaşlar olmamız ve daha üretken katılımcılar haline gelmemiz için bizleri hazırlar.


Neler Yapabilirsiniz?
» Kamu Yönetimi derecesi birçok alanda kullanılabilir. Kamusal alanı içeren herhangi bir meslek, bu alanda yapılmış bir lisans derecesiyle elde edilen bilgi ve yeteneğe gereksinim duyar. Bu dereceyle mezunlar, kamu ve özel sektörde birçok değişik alanda kariyer yapma olanağı bulabilirler. Devlet Planlama Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, yerel yönetimlerin değişik birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, finans kurumları, bankalar ve medya gibi kamusal ve özel kurumlarda orta ve üst düzey yöneticisi olarak çalışabilirler. Kamu Yönetimi lisansüstü derecelerini izleyerek akademik dünyada da bir kariyere sahip olmak mümkündür.

Kamu Yönetimi Bölümü kamu alanında, özel sektör ve uluslararası platformlarda başta yöneticilik olmak üzere, uzmanlık gerektiren değişik alanlarda istihdam edilecek, bilgisayar destekli modern eğitim laboratuvarlarında eğitim almış, iyi seviyede yabancı dil bilen lisans ve yüksek lisans düzeyinde nitelikli elemanlar yetistirmektedir. Kamu Yönetimi Bölümü'nün müfredatı, kendine ait temel derslerin yanında İşletme, İktisat ve uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin ana dersleriyle de genişletilerek zengin ve interdisipliner bir niteliğe sahip olmuştur. Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olan öğrenciler özel sektör alanında finans, eğitim, hizmet, dış ticaret, yönetim ve organizasyon, imalat, satış ve pazarlama gibi sektörlerin yani sıra; Başbakanlık, değişik bakanlıklar, yerel yönetimler, genel müdürlükler, ve değişik müsteşarlıklar bünyesinde müfettiş, uzman ya da yönetici  pozisyonunda rahatlıkla is bulabilmektedirler.

Kamu Yönetimi Bölümü, öğrencilerini özel sektör donanımı ile yetiştirdiği gibi onların kamu politikaları konusunda birer uzman olarak yetişmelerini de sağlamaktadır. Interdisipliner bir anlayışla hazırlanmış olan Kamu Yönetimi Bölüm müfredatı bu bakımdan sosyal bilimlerin yani sıra, yönetim bilimleri, hukuk bilimleri ve siyaset bilimi gibi alanların temel bilgileri üzerine inşa edilerek zengin bir içeriğe kavuşturulmuştur.

Öğrenciler, lisans düzeyindeki çalışmalarını tamamlamak için bölümle ilgili temel dersleri tamamlamak zorundadırlar. Bu dersler genel olarak bütçe ve finans, kamu politikaları, personel yönetimi, örgüt teorileri, siyaset teorisi, yönetim bilimi, davranış bilimleri ve hukuk sistemleri gibi alanlardan oluşmaktadır. Bu temel alanlarla ilgili dersleri tamamladıktan sonra öğrenciler uzmanlaşacakları alanlara göre seçmeli dersler alma imkanına kavuşurlar. Bu dersler Kamu Yönetimi Bölümünün açtığı derslerden olabildiği gibi diğer bölümlerin derslerinden de olabilir

Kamu Yönetimi Bölümünde sürdürülen lisans eğitiminin temel amacı, öncelikle iyi insan ve iyi yurttaş yetiştirmektir. Kamu yönetimi alanında çağdaş gelişmelere ve değişmelere hazırlıklı, donanımlı, profesyonel yönetici, bilim insanı, araştırmacı yetiştirmeyi hedeflemektedir. Öğretim işlevini; kamu ya da özel sektör kuruluşlarında yönetici, mülkî idare amiri, idarî yargıç, merkezî ve yerel yönetimlerde görev alan uzman personel olarak çalışmayı hedefleyen öğrencilerine eğitim vererek gerçekleştirmektedir. Bu alanlarda çalışmak isteyenlerin siyasal, iktisadî, toplumsal ve hukuksal konularda söz sahibi, düşüncelerini dile getirme ve yazmada başarılı, halkla ve üst makamlarla sürekli bir etkileşim içinde bulunacaklarından insan davranışlarını çözümleyebilmede sağlam bir mantığa ve inandırma gücüne sahip olmaları gerekliğinden öğrencilere bu yetenekleri kazandıracak bir program izlemektedir. Kamu yönetimi, devletin yönetim faaliyetlerinin faydalı ve verimli bir biçimde düzenlenmesiyle uğraşan bilim dalıdır. Kamu idaresi de denir.
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sibelim - Kasım 20, 2007, 18:44:03
teşekkürler..
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: BİLGE_KAMU - Aralık 27, 2007, 13:48:58
ARKADAŞLAR Bİ SORUM OLACAK KAMİ YÖNETİMİ BÖLÜMÜNÜ BİTİRENLER ÖĞRETMEN OLABİLİYORMUŞ DOĞRU MU ACABA CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM?
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: emir - Ocak 05, 2008, 21:15:58
evet doğru
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sibelim - Ocak 07, 2008, 12:49:48
iyi ama nasıl oluyo öğretmenlik ben anlayamadım açıklarsanız sevinirim:)
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: eminem1907 - Ocak 07, 2008, 13:51:19
slm.arkadaşlar öğretmenlik konusunu pek anlamadım ben.kamu yönetimi bitiren nasıl öğretmenlik yapabiliyor ki?bilgilendiriseniz cok sevinirim
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: BİLGE_KAMU - Ocak 10, 2008, 09:27:19
Arkadaşlar benim bildiğim kamu yönetimini bitirince kendi bölümümüzle diğilde eğitim bilimlerinden kpss ye girebiliyoruz.Böylelikle öğretmen olunabiliyo sizce bu bilgi doğru mu? :yup :dns :oyy
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sibelim - Ocak 10, 2008, 11:10:03
ya ben anlayamadım valla bi iyi bilen güzelce açıklarsa sevinirim
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: shade - Ocak 10, 2008, 11:22:34
Türkçe Eğitim Gören Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Öğretmen Olabilecek


Kimlerin öğretmen olabileceğini düzenleyen 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu kararını kaldıran yeni 119 sayılı kararda yapılan en önemli düzenlemelerden birisi

Talim ve Terbiye Kurulunun 340 nolu önceki kararında "mahalli idareler grubu" alan öğretmenliğine aşağıdaki bölüm mezunları atanabilmekteydi.
"1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3. Yabancı dille öğretim yapan yüksek öğrenim kurumlarının;
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü (*)"

Ancak bu karar, 12.7.2004 tarihinde değiştirilmiştir. Yeni karara göre "mahalli idareler grubu" öğretmenliğine kaynak olan bölümler şu şekildedir:
"1. Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
2. Büro Yönetimi Öğretmenliği
3 Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (*)
4. Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması (*)
6. Çevre Mühendisliği (*)"

Yeni kararın en önemli yönü "yabancı dille öğrenim yapan öğrenim kurumları" ifadesinin karardan çıkarılmış olmasıdır. Önceki düzenlemede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarının "mahalli idareler grubu" öğretmenliğine atanabilmesi için yabancı dille öğrenim yapan öğrenim kurumlarından mezun olması gerekmekteydi. Bu nedenle örneğin ODTÜ mezunu aday, İngilizce öğrenim gördüğü için bu alana atanabilirken, Türkçe eğitim gören aynı öğrenim mezunları atamamaktaydı.

İşte bu çelişki yeni karar ile düzeltilmiştir. Buna göre İngilizce eğitim görmeyen "Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi", Kamu Yönetimi (*)
5. Şehir ve Bölge Planlaması" ve "Çevre Mühendisliği" mezunları da mahalli idareler grubu öğretmenliğine atanabilecektir. Ancak, bu bölüm mezunlarının bu alan öğretmenliğine atanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programını başarı ile tamamlaması" gerekmektedir.

Diğer taraftan, yeni kararda aşağıdaki madde ile önemli bir düzenleme daha yapılmıştır.
"Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon eğitimi olmayanların atamaları
Madde 9- Bu Esasların 7 ve 8’inci maddelerinde belirtilen nitelikleri taşıyan potansiyel adaylarla ihtiyacın karşılanamadığı atama dönemleriyle sınırlı olmak ve belirtilen nitelikleri taşıyan adayların atanmalarından sonra gelmek koşuluyla; ek çizelgede yer verilen yüksek öğretim programlarından mezun olanlardan Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olanlar, Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda 75 ve daha yukarı puan aldıkları takdirde, pedagojik yönden eksiklikleri daha sonra tamamlatılmak üzere alan öğretmenliklerine atanabilirler.
Bu şekilde öğretmenliğe atananların Pedagojik Formasyon eğitimleri adaylık dönemi içinde gerçekleştirilir."

Bu karar şu anlama getirilmektedir. Milli Eğitimin Bakanlığının uygun görmesi halinde Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon programını tamamlamamış olan adayların da başvuruları kabul edilecek, ancak öğretmenliğe atamadan sonra pedagojik formasyon tamamlanacaktır. Ancak, bu kesin değildir. Her atama dönimde bunu belirleme yetkisi Milli Eğitim Bakanlığındadır. Ancak, maddenin yazım şekli gereğince Milli Eğitim Bakanlığının uygulamasının artık bu yönde olabileceğini söyleyebiliriz.

Özetleyecek olursak, aksi bir karar MEB tarafından alınmaz ise pedagojik formayonu olmasa veya tezsiz yüksek lisans yapmasa dahi, yukarıda belirtilen dört bölüm mezunu adayların bu yılki mahalli idareler grubu alanına başvuruda bulunabilecektir.
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sibelim - Ocak 10, 2008, 11:33:11
yani kısaca olabiliyomuyuz shade:(
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: shade - Ocak 10, 2008, 11:36:07
yani kısaca olabiliyomuyuz shade:(

Bu yayınladığım duyuru eski bir karar.Hala geçerliliğini sürdürüyorsa olunabiliyor sanırım.Ancak benim lafıma bakıp olurum demeyin bir araştırma yapın ve öğrenin.. :goz
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sibelim - Ocak 10, 2008, 11:37:03
yani kısaca olabiliyomuyuz shade:(

Bu yayınladığım duyuru eski bir karar.Hala geçerliliğini sürdürüyorsa olunabiliyor sanırım.Ancak benim lafıma bakıp olurum demeyin bir araştırma yapın ve öğrenin.. :goz
tamam tşkler yinede sende aydınlattığın için hayorlısıyla bi bitirseydik gerisini düşünürdük:)
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sivaslim.tr.cx - Mart 12, 2008, 17:57:38
4 yılı okuduk bitti şimdi  deee bide  şimdi öğretmen olmayı tartışıyoruz  :hopp
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: ZeHrA - Mart 17, 2008, 22:00:23
ya bu süper :goz
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: bynirvana - Haziran 18, 2008, 21:10:36
HİÇBİRİ OLMAZSA VEKİL ÖĞRETMEN OLURSUNUZ DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ ŞEYE BAK :)
HEDEFİ BÜYÜK TUTALIM ;p
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: ruax - Eylül 14, 2008, 17:39:25
arkadaşlar merhaba bu alandan mezun olduktan sonra kpss'ye girmeden hangi alanlarda iş bulabiliniyor detaylı olarak açıklarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler ???
Başlık: Ynt: <<KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ HAKKINDA>>
Gönderen: sibela85 - Eylül 14, 2008, 17:55:46

İŞ ALANLARI

Kamu yönetimi bölümünden mezun olan öğrenciler, başta kamu kuruluşlarının ve giderek artan oranda da özel sektör kuruluşlarının ve üçüncü sektör kuruluşlarının (dernekler, vakıflar, odalar, araştırma merkezleri, kooperatifler ve sendikalar gibi), genel yönetimi, personel (insan kaynakları) yönetimi, araştırma ve geliştirme, halkla ilişkiler gibi bölümlerinde görev almaktadırlar. Kısaca, Kamu Yönetimi Bölümü mezunları her türlü kuruluşun çeşitli kademelerinde uzman ve yönetici olarak görev almaktadırlar. Giderek daha fazla Kamu Yönetimi Bölümü mezunu belediyeler, belediyelere ve kamu kuruluşlarına mal ve hizmet satan şirketler, dernekler ve vakıflar, il özel idareleri, uluslararası kuruluşlarda görev almaktadır. Son yıllarda ortaklık yoluyla veya münferit olarak kendi işini kuran mezun sayısında da artış bulunmaktadır. Kamu Yönetimi Bölümü mezunları sınavlar yoluyla kimi mesleklere ve unvanlara sahip olabilmektedir.

Sınavlar Yoluyla Girilen Meslekler / Elde Edilen Statüler

Bu mesleklere ve iş olanaklarına örnek olarak:

Kaymakamlık, mülki idare amirliği

İdare Mahkemeleri ve Bölge İdare Mahkemelerinde idari hakimlik

Bakanlıklarda uzmanlık, müfettişlik, danışmanlık

Polislik, komiser yardımcılığı, komiser  ve emniyet teşkilatında diğer uzmanlık görevleri

Belediyeler, il özel idareleri ve büyükşehir belediyelerinde kimi kariyer görevleri

KİT’ler ile yatırımcı kuruluşlarda orta ve üst kademe yöneticilik, uzmanlık ve müfettişlik

Teftiş kurullarında müfettişlik, uzmanlık ve yöneticilik

Danıştay ve Sayıştay'da denetçi ve uzmanlık

Dış İşleri Bakanlığında meslek memurluğu ve idari  memurluk

İçişleri Bakanlığında İl Planlama ve Koordinasyon Uzmanlığı

Devlet Planlama Teşkilatı gibi Başbakanlığa veya bakanlığa bağlı kuruluşlarda uzmanlık

Rekabet Kurulu, Telekom Üst Kurulu gibi üst (düzenleyici) kuruluşlarda uzmanlık ve denetçilik

Hazine, DPT, Maliye Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, TUİK/DİE gibi kuruluşlarda müfettişlik ve uzmanlık

Tüm kamu ve özel bankalar ile özel sektör kuruluşlarında ve çokuluslu şirketlerde yöneticilik, müfettişlik ve uzmanlık