Gönderen Konu: Aöf Açıköğretim Ders Ekle/Sil Nedir? Nasıl Yapılır?  (Okunma sayısı 4011 defa)

Çevrimdışı zyndan

  • KıdemLi Uye
  • ****
  • İleti: 110
  • Teşekkür: 4
Aöf Açıköğretim Ders Ekle/Sil Nedir? Nasıl Yapılır?

 

Anadolu Üniversitesi Bologna sürecinde aöf tüm bölümlerini bu yıl itibari ile kredili sisteme geçirdi. Kredili sistemde artık sınıf geçmeden ziyade ders geçme sistemi daha aktif olacaktır. Ayrıca kredili sisteme geçme ile bilgisizlikten dolayı ders ekle/sil yapmayan bir çok öğrencinin canı yanacak gibi görünüyor. Geçen yıl itibari ile bir çok bölüm kredili sisteme geçtiğinde, alması gereken dersi bilgisizlikten almayan bir çok öğrenci okulu 1 yıl veya 1 dönem uzatmış olmuştu. Bu gibi sıkıntıların önüne geçmek için bu makalemizde aöf ders ekle/sil işleminin ne olduğunu ve nasıl yapılacağını sizlere açıklamaya çalışacağım.

 
Aöf Ders Ekle/Sil Nedir?

Kabaca Aöf Kredili Sistem Ders Ekle/Sil işlemi ile üst dönemlerden ders alarak okulu erken bitirme, kalınan dersleri mevcut yıla ekleme ve mevcut dönemden ders çıkararak okulu daha uzun bir zamanda ve daha kolay bitirme imkanına ulaşmış bulunuyoruz. Bu yıl derslerimiz kredili sistme göre yeniden düzenlendi ve ders sayıları iki ayrı döneme yetecek şekilde çoğaltıldı.  Bir çok ders ikiye bölündü bazıları ise tek dönem dersi haline getirildi. Dolayısı ile yıllık sistemde okuyan bir öğrenci eski sisteme göre bu yıl 6 ders alması gerekirken, kredili sisteme geçtiğinde dolayı her dönem 6 ders ile karşılacak. Ayrıca geçmiş yıllardan kaldığı ders var ise onlarda aynı şekilde iki ayrı döneme bölünecek ve o şekilde karşılarına çıkacaktır. Burada ders ekle/sil işleminin önemi ortaya çıkmaktadır.

 

Ders ekle/sil için http://kayit.anadolu.edu.tr adresine giriyoruz. Buradan Kayıt Yenileme Linkine Tıklıyoruz, TC kimlik numaramız ve Aöf bürosundan aldığımız şife ile giriş yapıyoruz.

 

Eğer geçen yıldan kaldığımı ders yada dersler var ise, kayıt yenileme harç ücretini yatırmadan önce aöf öğrenci sayfasına girerek bu dersleri mevcut döneme eklememiz gerekmektedir. Veya üst sınıfa sorunsuz geçti isek, üst dönemlerden okulun alabilirsiniz diye listeye eklediği dersleri okuyacağımız döneme ilave edebiliriz. Bu iki işlemide kayıt yenileme harç ücretini yatırmadan yapmamız gerekmektedir. Kayıt yenileme harç ücretini yatırdığımızda artık ne ders ekleyebilir, nede ders çıkarabiliriz.

 

Ders ekle/sil işlemini kayıt yenileme tarihleri içinde, her dönem ayrı ayrı yapacağız.

---------

Aşağıda Ders Ekle/Sil İşleminin Nasıl Yapıldığını Maddeler Halinde Açıklamaya Çalışacağım.

     Ders ekle/sil işlemini 1.sınıfa ilk defa kayıt olanlar yapamazlar. Onlar okulun atadıkları dersleri almak durumundalar.
    Alt dönemlerden dersi olanlar üst dönemlerden ders alamazlar. Örnek verirsek eğer, 1.sınıftan dersi olanlar 2.sınıfta okusalar bile 3.sınıf derslerinden ders ekleyemezler. 2.sınıftan dersi olanlar 3.sınıfta okusalar bile 4.sınıfın derslerinden alamazlar.
    Ders ekle/sil işlemini harçları yatırıldıktan sonra yapamazsınız. Önce ders ekle/sil yapıp, sonrasında harç ücretini yatırın.
    Ders ekle/sil için http://kayit.anadolu.edu.tr adresine giriyoruz. Buradan Kayıt Yenileme Linkine Tıklıyoruz, TC kimlik numaramız ve Aöf bürosundan aldığımız şife ile giriş yapıyoruz.
    Buradan okulun ekstra alabilirsin dediği dersleri ekleyebilir, çıkarmak istediklerimizi çıkarabiliriz.
    Ders silme işlemi yapanlar, o dersleri bir sonraki yıl aynı dönemde alabilirler. O dersleri geçmeden okuldan mezun olamazsınız. Ders çıkaracağınız zaman planınızı iyi yapmanızı öneriyorum. Elinizden geldiğince ders silmenizi önermiyorum.
    Ders sil işlemi ile çıkardığınız derslerin yerine seçmeli ders alamamaktasınız. O yüzden ders sil yaparken iyi plan yapmanızı öneriyorum. Bu dersleri geçmeden mezun olamazsınız.
    Okul size her dönem 30 kredilik ders ataması yapmaktadır. Sizler alta veya üstten ders alarak bunu 45 krediye tamamlayabilirsiniz. 45 krediden sonra ders alamazsınız.

Anadolu Üniversitesinin Geçen Yıl Ders Ekle Sil Sayfasında Belirttiği Uyarılarıda Okumanızı Şiddetle Öneriyorum.

* Fakülte tarafından bu dönemde alabileceğiniz derslerin kredisi 30 ECTS* krediyi geçiyorsa en az 30 ECTS kredilik, geçmiyorsa tüm derslerin ataması yapılmıştır.
* Tekrar ettiğiniz dersler ve ilk kez alınan dersler farklı renklerde gösterilmiştir.
* Atanan derslerin üzerine TOPLAM 45 ECTS krediyi geçmeyecek şekilde varsa üst dönemden ders ekleyebilirsiniz. Fakülte tarafından yapılan ders ataması sonucu atanmayan dersi kalan ve bu dersleri alması halinde mezun olabilecek durumdaki öğrenciler 45 ECTS kediyi geçmeyecek şekilde ders ekle işlemi yapabilirler.,
* Ders silme, bir üst dönemin derslerinden başlayarak yapılabilir. Üst dönemin derslerinin tamamı silinmeden, bulunduğunuz dönemin derslerinden silme yapamazsınız. Ancak tekrar ettiğiniz dersleri silemezsiniz.
* Bir dersi silmeniz o dersten sorumlu olmadığınız anlamına gelmez. Sildiğiniz dersleri daha sonra lgili dönemde almak zorundasınız. Dönemlik-Kredili programlarda tüm dersler zorunlu olup seçmeli ders bulunmamaktadır .Derslerin tamamından başarılı olmadan mezun olamazsınız.
* Tüm dersleri silmeniz halinde bankada ödeme oluşmayacak, kayıt yeniletemeyecek, öğrencilik haklarından yararlanamayacak ve sınavlara giremeyeceksiniz.
* Ders ekle-sil işlemi 3 basamaktan oluşmaktadır. En son basamakta mutlaka onay vermelisiniz. Yaptığınız işlemleri onaylamadığınız takdirde, ders ekle-sil işlemleri geçersiz sayılacaktır.

 

HATIRLATMALAR;

Çıkardığımız dersleri ancak seneye aynı dönemde alabileceğimizi unutmayalım. Yani çıkarılan dersler aslında bizim okula borcumuzdur ve bu derslerde geçmeden okulu btirip diploma alamayız.
- Ekle sil yaptıysak bankaya gidip harç ücretini yatırabiliriz arkadaşlar.
- Bankaya harç ücretini yatırmadığımız sürece ekle/sil işlemini tekrar yapabiliriz. Her yaptığımızda bir önce yaptığımız silinir en son yaptığımız güncel olur.

Bankaya harç ücretini yatırdıktan sonra artık daha ders edkle/sil yapamayız ve derslerimiz seçilmiş olur. Bundan sonra aöf bürosuna gidip kitaplarımızı almak kalıyor geriye.

Sorularınız olursa konunun altına yazarsanız cevaplarım.